Bijgewerkt privacybeleid
Alles wat je altijd al wilde weten over zonnen en bruinen

Zonnewijzer: alles wat je wil weten over zonnen

| Top Topical
Sun_guide_1900x1070

Moet je echt elke dag zonnecrème aanbrengen en hoe draag je veilig make-up in de zon? De 12 meest gestelde vragen over zonnen en bruinen, eindelijk beantwoord.

1/12

Wanneer moet ik zonnecrème dragen?

Elke dag, óók als het bewolkt of koud is. UV-stralen dringen immers door de wolken en zijn niet minder intensief bij lagere temperaturen. Altijd beschermen is de boodschap! Met de Sun Sensitive Delicate Softening Milk SPF 30 van Lancaster, bijvoorbeeld, die niet plakt en je huid omhult in een sluier van zachtheid.

2/12

Wat is SPF?

SPF staat voor Sun Protection Factor. Dit geeft aan hoelang je in de zon kan blijven zonder te verbranden. Om deze periode te berekenen, vermenigvuldig je de beschermingsfactor met de tijd waarin jij persoonlijk kan zonnen zonder te verbranden. Zoals altijd is het belangrijk om regelmatig opnieuw bescherming aan te brengen, zoals deze Expert Sun Aging Protection Lotion SPF 30 van Shiseido.

3/12

Word ik wel bruin als ik zonnecrème gebruik?

Ja hoor! Zonnecrèmes beschermen je huid tegen UV-stralen, maar je kunt wel nog gewoon bruinen. Ze helpen de periode verlengen die je in de zon kunt doorbrengen zonder schade op te lopen. Sommige beschermings-producten versnellen zelfs je gouden gloed, zoals deze Sun Beauty Fast Tan Optimizer SPF 30 van Lancaster.

4/12

Wat is het verschil tussen UVA en UVB?

Zonlicht bestaat voor 95% uit UVA-stralen (lange golf) die huidveroudering veroorzaken. De andere 5% zijn UVB-stralen (korte golf) die voor zonverbranding staan. Kies dus het liefst een verzorgingsproduct met breedspectrum zoals Reparative face sun lotion SPF 30 high van La Mer om je tegen beide stralen te beschermen.

5/12

Moet ik mijn haar ook beschermen tegen de zon?

Je haar lijkt in dat opzicht op een stuk fruit: eens de buitenkant wordt aangetast, verliest ook de binnenkant aan kwaliteit. Bescherm je lokken dus zeker met een aangepaste verzorging zoals Magic Serum Multi-Action Perfect Hair van Collistar om kleur, kracht en vocht optimaal te houden.

6/12

Kies ik het best een zonnecrème of zonnespray?

Een crème hydrateert je huid extra, en is dus vooral interessant voor droge huidjes. Sprays zoals SPF 30 Virtu-Oil Body Mist van Clinique zijn dan weer veel sneller aan te brengen. De werking van beide formules is gelijkaardig, de keuze ligt dus volledig bij jou.

7/12

Hoelang kan ik zonnecrème bewaren?

In perfecte omstandigheden blijft je zonnebescherming tot drie jaar goed. Maar de realiteit is vaak anders: je neemt je producten mee naar het strand of ze blijven de hele dag in je auto liggen. Hun ingrediënten verliezen zo kracht en beschermen niet meer voldoende. Speel op veilig en bewaar je zonneproducten maximum één jaar. Nieuwe bescherming nodig? De Waterlover Sun Milk Face & Body SPF 30 van Biotherm respecteert het watermilieu en is waterresistent.

8/12

Een fake tan, kan dat ook met een natuurlijke look?

De tijden van Trump-oranje zelfbruiners zijn gelukkig voorbij. Tegenwoordig kun je echt wel een natuurlijke gloed uit een flesje krijgen! Er bestaan vandaag heel wat slimme zelfbruiners, bijvoorbeeld de Magic Drops Face van Collistar, druppeltjes die je met je dagcrème kunt mengen voor een geleidelijke en gelijkmatige gloed.

9/12

Hoe breng ik zonne-bescherming aan over mijn make-up?

Bezorgt een dikke laag zonnecrème aanbrengen over je zorgvuldig aangebrachte make-up je ook kippenvel? Gelukkig bestaan er tegenwoordig fijne beschermende sprays zoals UV Bronze Mist Sun Care SPF 50 van Filorga die je gewoon over je make-up kunt sprayen.

10/12

Moet ik altijd aftersun gebruiken?

Na een zonnebad is het slim om aftersun te gebruiken, zelfs als je niet verbrand bent. Aftersun verkoelt je huid meteen, helpt haar herstellen en kan je tan zelfs helpen verlengen. De After Sun Gel Ultra Soothing van Clarins brengt de vochtbalans van je huid na het zonnen weer in evenwicht.

12/12

Mag ik parfum dragen in de zon?

In de zon kan de chemische samenstelling van je parfum veranderen, wat een allergische reactie en ouderdomsvlekjes kan veroorzaken. Vermijd zéker Eau de Parfum op basis van musk, sandelhout, bergamot en vanille en kies liever voor zonveilige geuren of spray je favoriete parfum op een hippe bandana. Cool Water Woman Carribean Summer Edition Eau de Toilette van Davidoff geurt naar eindeloze uitgestrekte zandstranden.