Bijgewerkt privacybeleid
Alles wat je altijd al wilde weten over veilig zonnen | ICI PARIS XL

Alles wat je wilde weten over veilig zonnen

| Beauty Basics
Olivier Doucet

Waarom is alleen bescherming tegen UVA en UVB niet genoeg? En kan zonbescherming ook duurzaam zijn? Wij vroegen het Olivier Doucet, hoofd R&D van Coty. Hij houdt zich al bijna 30 jaar bezig met de ontwikkeling van veilige, fijne zonproducten.

Waarom geeft de zon ons zo’n goed gevoel?

Olivier Doucet: “Dat wij zo dol zijn op de zon hangt samen met onze cultuur. In Noord-Europa houden we er enorm van om ons te koesteren in die warme zonnestralen, misschien juist omdat de zon er niet het hele jaar is. Zonlicht is belangrijk voor je stofwisseling; zo zorgt het bijvoorbeeld voor de aanmaak van vitamine D die nodig is voor de groei van botten. De zon heeft ook invloed op je brein, vandaar dat goede humeur. En niet te vergeten: zonlicht geeft je huid een prachtige bruine kleur!”

Je hoort veel over de gevaren van de zon. Kunnen we nog wel genieten?

“Zonlicht is de basis van alle leven op aarde, laten we dat niet vergeten. Het is met de zon net als met rode wijn: een glas is goed voor je, maar een hele fles niet. Je moet dus de juiste balans vinden tussen genieten en beschermen.”

Moeten alle huidtypes zichzelf beschermen in de zon?

“Jazeker, zelfs de donkere huid. In noordelijke landen ziet je huid ’s winters maandenlang geen zon, dan ben je niet voorbereid op grote hoeveelheden zonlicht en kun je dus ook verbranden. En hoewel een getinte huid een natuurlijke bescherming heeft, zien we ook huidkanker bij dit huidtype. De lichtere huidtypes moeten ook blijven smeren als ze bruin worden. Met een kleurtje ben je wel iets beter beschermd tegen verbranden, maar zeker niet tegen veroudering.”

Waarom is bescherming tegen UVA en UVB niet genoeg?

UVA en UVB maken samen minder dan 10% uit van het zonnespectrum. De overige 90% bestaat uit zichtbaar licht, blauw licht en infrarood licht. We hebben ontdekt dat juist dit deel veel schade veroorzaakt aan de huid. Onlangs is duidelijk geworden dat zichtbaar licht verantwoordelijk is voor pigmentvlekken, blauw licht is gevaarlijk voor het oog en ontregelt je bioritme, en infrarood licht beschadigt de diepere huidstructuren. Het breekt de collageenvezels af en daardoor krijg je rimpels. De Full Light Technology die Lancaster gebruikt in de zonproducten beschermt tegen alle soorten licht.”

Waarom gaan hoge SPF’s en lichte texturen zo moeilijk samen?

“Het is technisch een supermoeilijke uitdaging om een hoge SPF in een lichte, frisse textuur te krijgen. We hebben in het lab een groot aantal testen gedaan om de juiste formule te bepalen. De nieuwe Sun Protective Waters bestaan uit een olie- en een waterfase, je hebt dus een mix van zonnefilters nodig. En als je ze schudt moet je zeker weten dat alles goed gemengd is. Maar het is gelukt! Naast milk, lotion en olie zijn de Sun Protective Waters een nieuwe tool in onze toolbox. Met zoveel texturen heb je geen excuus meer om niet beschermd te zijn!”

Kun je geparfumeerde producten veilig dragen in de zon?

“Sommige geurstoffen kunnen een huidreactie geven in de zon. Daarom is het beter om geuren niet in de volle zon te dragen. Maar het parfum in zonproducten is heel anders van samenstelling dan een normaal parfum. De ingrediënten die problemen kunnen geven, zoals coumarine en limone, zitten daar niet in. Ze zijn speciaal ontwikkeld om veilig in de zon te kunnen dragen.”

Kan zonbescherming ook duurzaam en milieuvriendelijk zijn?

“Dat kan zeker! Het begint met de verpakking. We kennen allemaal de beelden van oceanen vol plastic. Daarom stappen we steeds vaker over naar recyclebare verpakkingen. Daarnaast gebruiken we steeds meer natuurlijke ingrediënten en ontwikkelen we biologisch afbreekbare formules. Sommige zonnefilters die het koraal en het mariene leven kunnen aantasten, worden in de ban gedaan. Alle beetjes helpen.”

Is het belangrijk dat je suncare antioxidanten bevat?

“Antioxidanten zijn zeker belangrijk. Je huid is maar dun en zonlicht veroorzaakt een grote hoeveelheid vrije radicalen op een beperkte plek. Die vrije radicalen kunnen je huid beschadigen en verouderen. Antioxidanten maken de vrije radicalen onschadelijk, het is dus superbelangrijk om die op je huid aan te brengen. Voeding met antioxidanten helpt ook, maar dan van binnenuit. Die weg is wel veel langer en minder efficiënt, maar het is een goede aanvulling.”

Vragen stad en strand om een andere zonbescherming?

“Dat hangt ervan af waar je bent. Op een regenachtige dag in Amsterdam hoef je je niet te beschermen, aan het strand in Spanje wel. Ga je in de zomer lunchen op een terras in de stad, dan heb je ook zonbescherming nodig. De vuistregel is: bescherm jezelf alleen wanneer je risico loopt. Het gevaar van elke dag een SPF aanbrengen is dat je overgevoelig kunt worden voor een bepaald filter. Op het moment dat je die zonbescherming echt nodig hebt, kun je hem niet meer gebruiken. Bedenk ook: zodra je make-up gebruikt, beschermen de pigmenten je huid al een beetje. Bovendien bevat veel make-up en skincare een lage SPF. Dat is ruim voldoende in Amsterdam, maar in Athene of Madrid is dat natuurlijk anders. Dus boek je een citytrip naar zo’n stad, dan kun je niet zonder zonbescherming.”