Bijgewerkt privacybeleid
Neo-gendergeuren zijn dé trend! Je ontdekt ze hier! | ICI PARIS XL

Heb jij de nieuwe neo-gendergeuren al geroken?

| Trending Now
De nieuwste genderneutrale geuren

Neo-gendergeuren zijn dit jaar de trend. Ze zijn niet typisch mannelijk, niet uitgesproken vrouwelijk en daardoor verrassend draagbaar voor zowel mannen als vrouwen. Wij stellen de nieuwste aan je voor!

Wist je dat parfums al duizenden jaren geleden gedragen werden door zowel mannen als vrouwen? De eerste geuren werden gemaakt van bloemen, planten en kruiden die gemengd werden met olie. De oude Grieken gebruikten het geurige mengsel om lekker te ruiken, de oude Romeinen dachten dat de geuren ook geneeskrachtig waren. De Egyptenaren parfumeerden ook hun strijdwagens, hun paarden en zelfs hun eten. Of dat nu erg lekker is geweest …

Bloemen voor haar, hout voor hem

Pas aan het eind van de negentiende eeuw werden geuren ingedeeld in ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’. De rolverdeling tussen mannen en vrouwen veranderde toen ook: vrouwen hadden een zorgende rol in huis en daar pasten lieflijke, zoete bloemengeuren bij. Mannen waren veel buiten en dus werden hun geuren eerder houtachtig en kruidig. Deze indeling zie je nog steeds in de parfumerie terug.

Verschillende culturen

Een typische damesgeur is bloemig en zoet, een typische herengeur is kruidig, houtig en leerachtig. Tenminste: dat vinden wij hier in West-Europa. Maar hoe je een geur beleeft, is per cultuur verschillend. In het Midden-Oosten dragen mannen bijvoorbeeld vaak zoete rozengeuren. En in India houden vrouwen van de zware, houtige noten van agarhout, ook wel oudh genoemd. Heel anders dus dan de keuzes die wij hier maken!

Blind testen? Probeer het eens!

In 1904 kwam Guerlain met de eerste geur speciaal voor mannen: Mouchoir de Monsieur. Maar kijkt eens naar de geurnoten van deze eau de toilette: rozen, jasmijn, lavendel en vanille doen je eerder denken aan een dame dan aan een heer, of niet? Het onderscheid tussen geuren voor vrouwen en mannen is dan ook lang niet zo groot is als je misschien denkt. Er is een grote middengroep van geuren die in feite best genderneutraal is. Als je niet weet welk merk je ruikt, dan is het lastig om te bepalen of het om een geur voor mannen of vrouwen gaat. Probeer het maar eens met je vriendin of kom langs in de parfumerie en vraag aan de Beauty Experts of je een aantal geuren ‘blind’ mag ruiken. Je zult versteld staan dat je veel geuren niet direct kunt plaatsen …

Wist je dat …

  1. … het flesje voor een groot deel bepaalt hoe je een geur ervaart? Zie je een ronde, elegante vorm, dan ruik je eerder een echte damesgeur. Is je flesje strak en heeft hij een donkere tint, dan ervaar je sneller een herengeur.
  2. uniseks geuren een trend werden in de jaren ’90, maar helemaal zo nieuw niet zijn? In 1889 (!) al kwam Guerlain met Jicky, de eerste uniseks geur in de parfumwereld.
  3. … bepaalde herengeuren héél vaak door vrouwen gedragen worden? Givenchy Gentleman en Mugler A*Men worden graag ‘geleend’!

Neo-gender is dé trend

Lebermuth, één van de grootste leveranciers van parfumgrondstoffen en essentiële oliën, voorspelde het al: neo-gender is dit seizoen dé trend in parfumland. Neo-gendergeuren vormen een vloeiende overgang tussen mannelijk en vrouwelijk. Ze zitten tussen de traditionele kruidige mannengeuren en zoete vrouwengeuren in, en zijn daardoor verrassend draagbaar voor zowel mannen als vrouwen. Wat geurnoten betreft zijn ze verrassend veelzijdig: je ruikt sprankelende citrus, zachte bloemnoten, sensuele amber en muskus en veel aromatisch hout.