Trouver un magasinService Clientèle
Hoe kies je de juiste zonbescherming? – Beauty Blog

Hoe kies je de juiste zonbescherming?

Publié le 07/05/2021 dans Soin
Zonnecreme_1900x1070

Met de zomer in zicht wordt het tijd om alvast een fijne zonbescherming te shoppen. Maar welke SPF heb je nodig en welke textuur past het beste bij jouw huid? Wij helpen je kiezen.

Welke SPF heb ik nodig?

SPF (Sun Protection Factor) staat voor de mate waarin je huid wordt beschermd tegen zonnestralen. Welke factor jij nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype.

  • Huidtype 1 heeft een zeer lichte huid, verbrandt heel snel en wordt niet bruin. Kies SPF 20-30.
  • Huidtype 2 heeft een lichte huid, verbrandt snel en wordt langzaam bruin. Kies SPF 15 of hoger.
  • Huidtype 3 heeft een licht getinte huid, verbrandt niet snel en wordt makkelijk bruin. Kies SPF 15 of hoger.
  • Huidtype 4 heeft een van nature getinte huid, verbrandt bijna nooit en bruint zeer goed. Kies SPF 10-15.

Verder is het ook belangrijk hoe lang je in de zon bent. Wandel je alleen van de bushalte naar kantoor, dan kun je een lagere SPF nemen. Maar ben je van plan de hele dag door te brengen in de buitenlucht, dan kies je een hogere SPF. Voor een zonvakantie geldt: ga minimaal voor SPF 30!

Welke textuur zonbescherming moet ik kiezen?

Dat hangt af van je huidtype én van je persoonlijke voorkeur. Zonbeschermingscrème of -lotion zoals Expert Sun Protector Face & Body Lotion SPF 50 van Shiseido hydrateert extra, ideaal voor een (relatief) droge huid. Een zonspray zoals Milky Spray Medium Protection SPF 20 van Nuxe is heel handig in gebruik: je verstuift het over je gezicht of lichaam en wrijft het vervolgens nog wat uit met je handen. Zo’n lichte sprayformule is ook fijn als je een vette huid hebt. Een zon-olie zoals UV-Bronze Tan Activating Anti-Ageing Sun Oil van Filorga is meestal geformuleerd om het bruiningsproces te versnellen. Ideaal dus als je maar even in de zon bent en toch wilt bruinen.

Wat is het verschil tussen een zonbeschermingscrème en een zonbeschermingspray?

 Het verschil zit ’m in de textuur, maar niet in de bescherming. De SPF die op het product staat, is voor alle texturen hetzelfde. Wel is het zo dat je van een crème makkelijker een royale laag smeert dan met een spray. Die hoeveelheid is belangrijk, want als je minder product gebruikt daalt de bescherming. Let er dus op dat je ook van de spray voldoende aanbrengt.

Waar moet ik op letten als ik ga sporten?

Ga je sporten, dan ga je transpireren. Het is dus fijn als je zonbescherming bestand is tegen transpiratie. Bovendien wil je een product dat snel intrekt zodat je geen vette handen hebt. Zo’n droge finish is ook ideaal voor strandsporten: zo heb je geen last van plakkende zandkorreltjes. Fijne producten tijdens het rennen, mountainbiken of beachvolleyballen zijn Sun Sport Cooling Invisible Mist SPF 30 van Lancaster en Sports Brume Protectrice Invisible SPF 50 van Shiseido.

Ik ga in de stad op het terras zitten, welke zonbeschermingscrème pak ik dan?

In de stad heb je niet alleen te maken met zonnestralen, maar ook met luchtverontreiniging. Net als UV-straling kan ook die vervuiling zorgen voor pigmentvlekken en vroegtijdige veroudering. Kies daarom een zonbeschermingscrèmedie tegen beide beschermt, zoals Urban Environment UV Protection Cream Plus SPF 50 van Shiseido. Die is dubbel summerproof!

Welke zonbeschermingscrème kies ik voor mijn gevoelige huid?

Heb je een huid die snel reageert, kies dan een zonbeschermingscrème die speciaal geformuleerd is voor de gevoelige huid. Zo heeft de nieuwe Sun Sensitive Oil-Free Milk SPF 50 voor het lichaam van Lancaster een cleane formule zonder allergenen. Het speciale Sunsicalm-complex kalmeert de gevoelige huid en helpt roodheid en een gevoel van ongemak te verminderen.
Ook je neus, je lippen, je oren en je oogleden zijn vaak extra gevoelig voor de zon. Bescherm die met een zonbeschermingsstick, zoals Sun Face Sun Stick van Collistar.

Heb ik UVA- of UVB-bescherming nodig?

Het antwoord is simpel: allebei! Terwijl UVB (burning) je een rode en verbrande huid kan geven, zijn UVA-stralen (aging) verantwoordelijk voor huidveroudering. De SPF op de verpakking zegt alleen iets over de bescherming tegen UVB. Of een product ook tegen UVA beschermt, kun je zien aan een ronde cirkel met UVA erin. Ook met producten waarop ‘breedspectrumbescherming’ staat, zit je goed.

Welke zonbeschermingscrème is veilig voor het milieu?

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer merken die hun formules schoner en milieuvriendelijker maken. Dat betekent dat je er rustig mee kunt gaan zwemmen in de zee, zonder dat de zonnefilter het ecosysteem belast of het koraal aantast. Nude Skin Sensation Sun Protective Water SPF 30 van LancasterSun Care Gel-to-Oil SPF 30 van ClarinsWaterlover Sun Milk Zonbeschermingcrème SPF 30 van Biotherm hebben een ecologisch verantwoorde samenstelling en kun je zonder zorgen gebruiken.