Bijgewerkt privacybeleid
Beïnvloedt geur mijn humeur? En 9 andere vragen aan Michael Edwards

‘Beïnvloedt parfum mijn humeur?’ en 9 andere vragen aan parfumgoeroe Michael Edwards

| Beauty Basics
NEW_beïnvloeding parfum_NV_header

Alles wat je altijd al wilde weten over parfum, verklapt door ‘de expert van parfumexperts’ Michael Edwards. Hij schreef al verschillende boeken over geur, en zorgde voor een echte revolutie met het Perfume Wheel waarin hij geuren opdeelt in vier geurfamilies: Fresh, Floral, Oriental en Woody. 

1. Beïnvloedt geur mijn humeur?

Edwards: “Absoluut! Studies hebben aangetoond dat geuren ons kunnen stimuleren of kalmeren, een goed of slecht humeur kunnen uitlokken, negatieve of positieve herinneringen kunnen opwekken, net als mooie dromen. En daar komt natuurlijk heel het concept van aromatherapie vandaan.”

2. Zijn de psychologische effecten van parfum echt bewezen?

Edwards: “Studies tonen meer en meer aan wat aromatherapeuten en parfumeurs altijd al geloofd hebben: dat geur een invloed heeft op psychologie. Door hersenactiviteit en hartslag te meten, hebben onderzoekers bewezen dat bepaalde geuren zoals lavendel en kamille rustgevend zijn, terwijl neroli en bergamot net stimulerend werken. Tijdens een onderzoek waar de geur van citrus en cederhout in de lucht hing, typten respondenten zelfs 14% meer slagen per uur en maakten ze 21% minder fouten.

3. Kunnen vrouwen beter ruiken dan mannen?

Edwards: “Ja. Vrouwen zijn vaak meer geïnteresseerd in koken, bloemen en parfum en gebruiken hun reukorgaan dus vaak meer dan mannen. Het vrouwelijke reukorgaan staat ook onder invloed van hormonen. Oestrogeen verhoogt geurgevoeligheid in de eerste helft van de menstruatie, terwijl progesteron in de laatste helft dat net verlaagt.”

4. Is parfum een afrodisiacum?

Edwards: “Verrassend, maar nee! Een geur kan je uiteraard sexy doen voelen, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat geur echt een afrodisiacum is. Het zelfvertrouwen dat de juiste geur je geeft en de aantrekkelijke scheikundige cocktail die het helpt creëren, kunnen natuurlijk wel een echte turn-on zijn.”

5. Hoe probeer je (meerdere) geuren uit in de parfumerie?

Edwards: “Koop nooit een parfum door enkel aan het flesje te ruiken! Je neus inhaleert dan enkel de scherpe alcoholgeur en de vluchtige topnoten. Door een geur op je huid te sprayen, reageert hij op de warmte van je lichaam en komt zo tot leven. Wil je verschillende geuren testen? Spray één geur op je rechterpols, een andere op een linker en een in je elleboogholte. Maar onthoud dat drie geuren het maximum is: spray je er meer, dan geraakt je neus in de war.”

6. Waarom geurt een parfum thuis anders dan in de parfumerie?

Edwards: “Een geur is sterk afhankelijk van de omgeving waarin hij wordt ervaren. In de parfumerie hangt al een mix van geuren die beïnvloedt hoe je parfum ervaart. Bovendien is er een andere temperatuur en vochtigheid in de parfumerie omwille van de airco. Ook zijn we niet lang genoeg in de parfumerie om alle noten te kunnen ruiken, en maakt onze neus ter plaatse alleen kennis met de topnoten.”

7. Wat is het verschil tussen een signature scent en een designergeur?

Edwards: “Een signature scent is een geur waarmee iemand wordt herkend. Sinds Marilyn Monroe bekende dat ze “enkel Chanel N°5 in bed” droeg, associeert iedereen haar met deze geur. Designergeuren zijn dan weer gecreëerd door én gelinkt aan modehuizen of designers, zoals Black Opium van Yves Saint Laurent en Acqua di Giò van Giorgio Armani.”

8. Hoe bepalen mijn huidtype en haarkleur hoe een parfum ruikt?

Edwards: “De olie in je huid lost geurmoleculen op en behoudt ze, dus hoe vetter de huid, hoe intenser een geur wordt en hoe langer hij houdt. Blondharigen hebben vaak een droge huid, waardoor geuren sneller vervliegen, terwijl bruinharigen dan weer een huid hebben die rijk is aan natuurlijke oliën en geur dus beter weet vast te houden. Roodharigen hebben een lichte en delicate huid met fijne poriën en een hogere lichaamstemperatuur. Die warmte doet geuren vrij snel vervliegen.”

9. Heeft mijn voeding een effect op mijn parfum?

Edwards: “Zeker! Als je weinig vetten eet, is het olieniveau van je huid lager en vervliegt je geur sneller. Ook roken doet je parfum minder lang houden, terwijl veel pittige kruiden eten en een antibioticakuur de geur van je eigen huid veranderen – en dus ook je parfum.”

10. Wat is het verschil tussen parfum, eau de parfum, eau de toilette en cologne?

Edwards: “Een verschillende concentratie van parfumolie. Parfum of extract is het meest geconcentreerd met 12 tot 30% parfumolie, en blijft ook het langst hangen: zes tot acht uur. Moderne eau de parfums zijn bijna zo geconcentreerd als de traditionele extracten, maar eau de toilette heeft een lichtere sterkte met 4 tot 18% parfumolie. Eau de parfum en eau de toilette vervliegen gemiddeld na drie à vier uur. Eau de cologne, ten slotte, is een heel lichte geur met maar 1 tot 3% olie.”