Voeg merknaam ofwel productnaam ofwel productnummer in ...
NL / FR
 • Home
 • Parfums
 • Verzorging
 • Make-up
 • Accessoires
 • Mannen
 • Elektro
 • Top10
 • Geschenken
 • Merken
 • Acties & Promoties
 • Staaltjes bij elke bestelling
 • Gratis afhalen in een ICI PARIS XL
 • Levering en retour
 • Veilig online betalen
 • TIPS & ADVIES

  Ken je huidtype

  “Mijn huid is droog... of nee, gevoelig. Of is ze toch normaal?” Ruim 80% van de vrouwen schat haar huidtype verkeerd in en kiest daardoor voor de verkeerde verzorging. Zo komt u wél achter uw huidtype.

  Net zoals we het liefst maatje 38 willen hebben, gaan we er ook graag vanuit dat onze huid aan de droge kant is, en ja, ook gevoelig. Bij online testjes om uw huidtype te bepalen kruisen we niet graag aan dat sommige zones toch wat glimmend of vet zijn, want een vette huid associëren we met tieners en puistjes. En omdat uw huid soms wat trekt en wel eens rood ziet, zal ze ook wel gevoelig zijn. Denkt u.
  De oplossing is snel gevonden: rijke, romige crèmes die comfort, intense hydratatie en voeding tot in de diepste huidlagen beloven. Helaas: zelfs de duurste, meest innovatieve hightech crème kan niet doen waarvoor ze is gemaakt... op het verkeerde huidtype. In een poging om onze huid alles te geven wat ze nodig heeft, gebruiken we te veel producten door elkaar en gaat het juist mis bij het stukje ‘wat ze nodig heeft’. Daarom gingen we met onze huidvragen op consultatie bij dermatoloog Thomas Maselis.

  Hoeveel huidtypes zijn er?
  Dr. Thomas Maselis, dermatoloog: “In grote lijnen bestaan er drie huidtypes: droog, normaal en vet. De meeste mensen hebben een normale huid. Een droge huid hebt u meestal al van jongs af. U herkent zo’n huid aan droge schilfertjes. Een droge huid gaat ook vaak gepaard met kleine rode puntjes op de bovenarmen, de huid voelt dan raspachtig aan. Droge huidtypes hebben in hun jeugd vaak last van atopisch eczeem, ook een duidelijk signaal. Vettere huidtypes hebben vettere huidschilfertjes, bijvoorbeeld rond de wenkbrauwen en op de hoofdhuid in de vorm van roos. Bij een vettere huid hebt u ook grotere poriën rond de neus en sneller acne. Haar dat snel vet wordt, is ook een duidelijke aanwijzing voor een sterkere talgproductieen dus een vettere huid.”

  Waarom stellen we zo vaak een foute
  huiddiagnose?
  “Mensen met een vette huid denken heel vaak dat ze een droge huid hebben. Dat komt omdat ze te agressieve reinigers gebruiken, bijvoorbeeld zeep. Die geven hun huid een trekkerig, droog gevoel terwijl hun huid helemaal niet droog is. Dat is de meest gemaakte vergissing. Vette huidtypes hebben niet veel crèmes nodig: de beste cosmetica is in dit geval uw eigen huidsmeer. Met een vette huid hebt u ook het voordeel dat uw huid langer jong blijft en dat ze een minder intensieve verzorging nodig heeft. Het nadeel is wel dat de talg soms poriën verstopt en voor puistjes, zwarte puntjes en onzuiverheden zorgt. Bij een vette huid hebt u daarom producten nodig die alle overtollige talg op een zachte manier weghalen zonder dat uw huid dat droge, trekkerige gevoel krijgt.

  De juiste reiniger is dus heel belangrijk zoals een lotion of tonic. Droge huidjes hebben wel meer verzorging nodig: voedende crèmes en rijke nacht-crèmes. Een dagcrème is meestal een olie in water-emulsie, de basis is dus waterig. Een nachtcrème is rijker door de water in oliesamenstelling. Met een gevoelige huid die reageert met irritaties, roodheid of jeuk gaat u het best even langs bij een huidspecialist, die u advies kan geven over uw huidverzorging.”

   

  Blijft ons huidtype levenslang hetzelfde?


  “Voor de puberteit heeft bijna iedereen een droge huid. In de puberteit wordt uw huid door de veranderende hormonen vetter. Uw talgproductie piekt tussen uw twaalfde en twintigste. Daarna vermindert die geleidelijk en wordt uw huid stilaan droger. Rond uw menopauze hebt u dan terug een droge huid. Maar hoe vet of hoe droog uw huidverzorging moet zijn, is ook afhankelijk van de seizoenen: in de zomer is de lucht vochtiger en hebt u dus minder hydratatie nodig. In de winter is de lucht droger, zeker als het vriest, en hebt u dus rijkere crèmes nodig. Of uw huid vet of droog is, kan ook nog eens per zone verschillen: u kan een droge huid hebben, maar wel acne op uw Tzone. Bij een gemengde huid zijn het voorhoofd, de neus en de kin de vettere zones. Het kan dus perfect dat u een normale of droge huid hebt, die wat vetter is rond de T-zone. Om problemen te voorkomen, is het daarom belangrijk dat u eerst en vooral een correcte huiddiagnose krijgt en ten tweede dat u niet te veel cosmetica gebruikt. Als het fout gaat en u merkt dat uw huid snel geïrriteerd is en niets meer verdraagt, probeer dan ook niet verschillende crèmes na elkaar uit, op zoek naar de juiste. Dan is het beter om een professionele diagnose te laten stellen zodat u meteen goed advies krijgt over de juiste producten.”

   

  Wat heeft onze huid eigenlijk nodig?
  “Vanaf uw twintigste heeft uw huid meestal al een lichte dagcrème nodig, vanaf uw dertigste moet u die zeker elke dag trouw gebruiken en vanaf uw veertigste is twee keer per dag smeren gewenst. Vanaf dan wordt een nachtcrème stilaan nodig. De basisregel: hoe ouder hoe rijker de crèmes. Ik zou ook adviseren om niet om de haverklap te veranderen van crème. Als u producten uit dezelfde lijn gebruikt, vullen die elkaar mooi aan qua samenstelling, dat is dus ook een aanrader. Merkt u na verloop van tijd dat de be-hoeften van uw huid toch veranderen, dan is het tijd om uw verzorging aan te passen, maar dat is zeker niet elke maand, denk echt op langere termijn.”

  “Overhydratatie komt heel vaak voor
  en ook dat tast uw natuurlijke
  huidbarrière aan”

  Dr. Thomas Maselis

   

  hoe herkent u een ...

  ... normale huid

  Een normale huid heeft niet zo veel nodig: een milde reiniger, een licht hydraterende dagcrème en in periodes dat uw huid wat droger is, ook een lichte nachtcrème. Die hoeft u niet continu te gebruiken, alleen als uw huid iets meer nodig heeft, bijvoorbeeld als het koud is. Nog een tip: wees zuinig met crème, vaak brengen we in alle haast veel te veel aan. Als uw huid tintelt na uw beautyroutine, is dat niet noodzakelijk slecht en betekent dat niet automatisch dat uw huid gevoelig of geïrriteerd is. Als het tintelen of de roodheid snel wegtrekt en uw huid ziet er frisser uit, betekent het gewoon dat de actieve stoffen hun werk hebben gedaan.

  ... droge huid

  Een droge huid herkent u aan dat trekkerige gevoel en de fijne schilfertjes. Kies reinigers die zacht genoeg zijn en een goede dag- én nachtcrème. Voelt u dat uw huid in sommige periodes toch nog te droog is, dan kan af en toe een hydraterend masker helpen om het vochtgehalte van uw huid weer op peil te krijgen.

  ... vette huid

  Voel met uw vingers naast uw neus als u pas wakker bent en uw gezicht nog niet hebt gewassen: als uw vingers makkelijk over uw huid glijden en ze voelt olieachtig aan, dan is uw huid vet. Een vette huid heeft geen nachtcrème of extra hydratatie nodig ’s avonds, wel reinigers die niet te agressief zijn en de natuurlijke huidbarrière respecteren. Om onzuiverheden te voorkomen kunt u één tot twee keer per week een peeling gebruiken. Hebt u zwarte puntjes, dan kan een kleimasker uw poriën diep én zacht schoonmaken.

  ... gevoelige huid

  Als uw huid gevoelig is, heeft u snel last van schilfertjes en voelen uw wangen vaak warm aan. Knijp even in uw wangen: als u kleine verticale lijntjes ziet, is uw huid vooral gedehydrateerd. Zachtheid is wat uw huid nodig heeft: gebruik daarom ongeparfumeerde, hypoallergene producten om uw huid zo min mogelijk te irriteren en haar de kans te geven om te kalmeren. En begin zeker op tijd met een aangepaste oogcontourcrème voor de tere huid rond uw ogen die vaak nog iets gevoeliger is. Merkt u dat uw huid toch nog reageert, dan is het tijd om een specialist te consulteren. Zo kunt u uitvinden waar die irritaties vandaankomen en wat er precies aan de hand is.

  Meer Tips & advies

  Naar boven
  Sluiten
  Sluiten
  Sluiten